top of page

A térkő mosás kihívásai: Szennyeződések és megoldások

A térkövezés az egyik legnépszerűbb megoldás a járdák, utak és teraszok építésére és díszítésére. Kiváló esztétikai megjelenésük és tartósságuk miatt sokan választják ezt a lehetőséget otthonaik vagy vállalkozásaik körül. Azonban a térkövek idővel szennyeződhetnek, ami megköveteli a rendszeres tisztítást és karbantartást.


A térkő mosása során számos kihívással kell szembenéznünk, különösen azokat a szennyeződéseket illetően, amelyek beleszivároghatnak vagy felhalmozódhatnak a térkő pórusaiban, vagy a kövek között. Ezek a szennyeződések nemcsak esztétikailag zavaróak lehetnek, hanem a térkő szerkezetét is károsíthatják, ha nem kezelik őket megfelelően. Nézzük meg, milyen típusú szennyeződésekkel találkozhatunk és hogyan lehet ezeket hatékonyan eltávolítani.


térkő mosás - térkő tisztító - Karcher FR 50

Időjárás okozta szennyeződések:
  • Por és a levegőben szálló növényi maradványok: A mindennapi használat során a térkövek felszínén por, homok és egyéb szennyeződések rakódnak fel, amelyek elhomályosítják azokat, elfedik a mintákat. A térkő lukacsos szerkezetű mint egy szivacs, ezekben könnyen megülnek az ilyen szennyeződések. Vízzel érintkezve pedig hosszú távon mondhatni megszívja a beton magát és az is előfordulhat hogy normál eszközökkel már nem is lehet tisztítani. Ezért sem célszerű elhanyagolni a tisztítását.

  • Lehulló levelek, termések: A faágakról, bokrokról, vagy éppen a környező fákról lehulló levelek és egyéb növényi részek könnyen ráhullhatnak a térkövekre, sőt be is gyűlhetnek a kövek közé. Gondoljunk egy fekete eper termésre egy barack színű térkőn, mennyire elrontja az esztétikai hatását a mintáknak.

Olajfoltok és vegyszermaradványok:
  • Autók olajfoltjai: Az autók parkolása vagy közlekedése során a térkövekre olaj-, üzemanyag- vagy kenőanyag-maradványok kerülhetnek, amelyeket nehéz eltávolítani. Parkolókban vagy olyan helyeken sokszor találkozunk ezekkel a problémákkal ahol sokszor állnak autók. Kicsit hasonló probléma kör a gumi nyom is mivel a tisztítása ugyanazt a megoldást igényli mint az olaj folt.

  • Sütés főzés olajos maradványai: Egy grillsütő körül a teraszon vagy egy vásár után a tereken csúnya foltok éktelenkedhetnek. Ezek

  • Vegyszerek és tisztítószerek: A környezetvédelem vagy a járdák tisztítása során alkalmazott vegyszerek és tisztítószerek maradványai is beépülhetnek a térkövekbe. A savas szerek megmarhatják a térkő felső felületét, ilyenkor olyan technológiát kell választanunk ennek eltávolítására ami a felső réteget finoman lecsiszolja. Könnyen belátható hogy ez nem lehetséges mechanikus eszközökkel a térkő felülete miatt.

Penész és moha:
  • Nedves felületek problémái: Nedves környezetben a penész és a moha könnyen megtelepedhet a térkövek között, különösen árnyékos vagy nedves területeken (északi oldal). Pld cserepek tisztításánál is egy nehezebb fokozat a penész eltávolítása, mely foltokban ott marad a felületen, ha nem elég erős megoldást választunk. Mondhatni a mohás szennyeződések nagy részét vízzel már egy kisebb magasnyomású mosóval is többnyire el lehet távolítani, akkor van gond ha ez évtizedekig nem történik meg és mélyen a beton anyagába szivárog ez a szennyeződés, akkor már nem lehet tisztán vízzel tisztítani.

Építőanyagok eltávolítása:
  • Lecsöppent ragasztók felszedése: A ház falának hőszigetelése során gyakran előforduló jelenség hogy a munkafolyamat mentén a ház fala közelében lepotyogott a ragasztó. Ezt ha nagyon gyorsan nem szedik fel órák alatt akkor később szinte lehetetlen vállalkozás. Ilyenkor a kivitelező könnyen kijelenti hogy majd Ő felszedi nyugodjunk meg, hetekkel a munka elvégzését követően már nem kispálya felszedni az ilyen szennyeződéseket. Nem lehetetlen szakértelem kell hozzá.

  • Színezés utáni takarítás: A színező anyag megint egy nagyon kellemetlen folt a térkövünkön, amit nehéz takarítani, olyan is előfordul hogy próbálják lemosni és a felhígult folt marad a színező anyag helyén.


Rozsda foltok eltávolítása:
  • A térkőbe beszivárgó foltok: Sokszor évtizedekig ázik egy térkő vas oszlopok mellett. A vas rozsdásodhat ennek levében ázó térkő magába szívja a rozsdás koszos levet. Ennek a takarítása általában nem nagyon lehetséges normál vizes eszközökkel. Sokan azt gondolják hogy minél erősebb géppel lehetséges ez. De pld a minél erősebb magasnyomású tisztítást úgy kell elképzelni, hogy egyre erősebb mechanikai behatást ami egyre jobban szétveri a térkő felületét. Pld 800 bar- víznyomással már betont tárnak fel építkezéseknél (ez mechanikusan szétveri a betont és a vasbeton - beton kötést lehet javítani felmérni a használatukkal). Itt csak érzékeltetni szeretnénk hogy ehhez képest a homokszórás egy finomabb eszköz és a térkő felületén fejti ki a hatását ott ahol a rozsdás koszos lé beszivárgott a felületbe.

Az említett szennyeződések nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem hosszú távon a térkők szerkezetét is károsíthatják. Az olajfoltok például csúszóssá tehetik a felületet, ami baleseteket okozhat. A penész és a moha gyökerei beépülhetnek a térkövek közé, aminek következtében azok megemelkedhetnek vagy elmozdulhatnak.

A térkő tisztításának megoldása a megfelelő technikák és eszközök alkalmazásában rejlik. Kijelenthetjük hogy mindenre tudunk megoldást, a hosszú évek tapasztalatai alapján. A következő módszerek hatékonyak lehetnek a különböző típusú szennyeződések eltávolításában:


  1. Hidegvizes magasnyomású tisztítás: A magasnyomású víz használata hatékony módszer lehet a por, a homok és a levelek eltávolítására. Sokszor nagyon erős gépekkel az építőanyagot is képesek vagyunk eltávolítani akár 90-95%-ban. A speciális fúvókák segítségével a nyomás alatt lévő víz könnyen eltávolíthatja a felhalmozódott szennyeződéseket. A probléma kör ami miatt az egyik legjobb megoldás a magasnyomású térkő mosás a térkő tisztítására az a térkő szerkezetében rejlik, hiszen a térkő egy porózus anyag, lukacsos a lukakban könnyen megülnek a szennyeződések, amit a nagynyomású vízsugár könnyen eltávolít.

  2. Melegvizes magasnyomású tisztítás: A 80 vagy akár 120 C -fokra felmelegített nagynyomású víz gyönyörűen oldja a zsíros olajos szennyeződéseket. Ennek hatását ki tudjuk egészíteni hatékony tisztítószerekkel. Általában el tudjuk mondani hogy a melegvíz minden esetben jobb mint a hidegvizes tisztítás, jobb eredménnyel lehet használni, kérdés hogy szükséges-e a plussz átfolyós vízmelegítő a rendszerhez.

  3. Felületi homokszórás - vizes homokszórással - magasnyomású mosóval: Amikor a beton anyaga megszívta magát általában évtizedek alatt a különféle szennyeződésekkel, akkor sokszor nem marad más mint hogy lekoptassuk a felső réteget. A színezett térkő ilyenkor lehetséges hogy elveszti a beitatott festékanyagos részt, tehát kiszürkülhet. A homokszórás sokkal finomabb eszköz mint a nagy energiájú többnyire 300-500 bar nyomás közötti mosók használata. Azokat úgy kell elképzelni mint egy sokkal erőteljesebben romboló eszköz, ami akár darabokat szedhet ki a térkőből a homokszóráshoz képest.

  4. Vegyszerek, oldószerek használata: A tisztítószerek és oldószerek használata kiegészítheti a térkő mosása során használt eszközök hatékonyságát. Hasznos lehet pld olajos vagy zsíros foltok ellen, vagy kátrányos szennyeződés esetén is találunk oldószert ami remekül eltávolítja és kiegészítheti a vizes mosást. A penész és a moha ellen kifejlesztett moss- és gombaölő szerek alkalmazása segíthet megakadályozni a térkövek közötti növényi növekedést.

Fontos megjegyezni, hogy a térkő tisztítása és karbantartása rendszeres feladat, amelyet időnként el kell végezni annak érdekében, hogy megőrizzük a térkövezés szépségét és tartósságát. Az időben végzett tisztítás és karbantartás hozzájárulhat a térkők hosszú élettartamához és azok esztétikai megjelenésének megőrzéséhez. A megfelelő módszerek és eszközök alkalmazásával a térkő tisztítása nemcsak hatékony, hanem környezetbarát is lehet.


Cégünk abban tud segíteni hogy a megfelelő eszközt válasszuk ki - így minden megkeresés ezzel indul hogy felmérjük az igényeket - és ehhez a legmegfelelőbb térkő mosó gépet válasszuk ki, melyet ki tud tőlünk bérelni. További információkért kérem keressen minket elérhetőségeinken.

bottom of page