top of page

Elektromos csőgörény és magasnyomású woma: két különböző megközelítés a csatorna tisztításához

A csatornák tisztítása és karbantartása kulcsfontosságú a környezetünk egészségének és biztonságának fenntartásához. Két elterjedt módszert szeretnénk bemutatni, amelyeket gyakran alkalmaznak a csatornák tisztítására, az elektromos csőgörény és a magasnyomású womázás. Ez a két módszer különböző megközelítést kínál a csatornatisztításhoz, mely különböző körülmények között hatékonyak lehetnek. Nézzük meg közelebbről ezeket a különbségeket.


elektromos csőgörény

1. Működési elv:

- A motoros csőgörény egy hajlékony acélból vagy más rugalmas anyagból készült spirális szerkezet, amelyet a csatornába helyeznek. A csőgörény forgó mozgásával képes eltávolítani a lerakódásokat és a dugulásokat a csatornafalaktól. Sokszor elektromos meghajtást is alkalmaznak, mivel kézi szerkezetekkel kisebb csövek tisztíthatóak.

- A magasnyomású woma tisztítórendszerek a csatornákba nagy nyomású vizet bocsátanak ki speciális fúvókákon keresztül. Ez a nagynyomású víz átmossa és eltávolítja a lerakódásokat és a dugulásokat a csatornafalakról. A womával a teljes cső falát lehet tisztítani, ezért profibb eredményt lehet elérni és könnyű is használni mivel a tömlő behúzza magát a csőbe.


2. Hatékonyság:

- A csőgörény hatékony a szilárd lerakódások, például zsír, homok és egyéb szennyeződések eltávolításában, amelyek felhalmozódhatnak a csatornákban. Könnyen ismert áruházakban is beszerezhető a kisebb kézi csőgörény.

- A magasnyomású woma a sok elfolyó víznek köszönhetően leöblíti a csőhálózatot, és használhatunk forró vizet is a tisztításhoz. A woma akár használható 40-es csőben is és lehet akár 50-60m hosszú is.


3. Rugalmasság és alkalmazhatóság:

- A csőgörények sokféle csatornaméretre és típusra alkalmazhatók, és könnyen hozzáférhetnek szűk vagy nehezen elérhető területekhez is.

- A magasnyomású woma rendszerek rugalmasan sokoldalúak lehetnek, mivel létezik kisebb és nagyobb típus a cső átmérőjéhez igazítva. Többféle típusú fúvóka létezik a woma tömlő végére így akár elérhető forgó fúró fej is ami erőteljes bontásra képes. Nyilvánvalóan ehhez nagyobb teljesítményű ipari magasnyomású mosó szükséges.


magasnyomású csatornatisztító

4. Környezeti szempontok:

- Mind a csőgörény, mind a magasnyomású woma rendszereknek vannak környezeti hatásaik, amelyeket figyelembe kell venni. A vízfogyasztás, a vegyszerek használata és más környezeti tényezők fontosak lehetnek a környezetvédelmi szempontból.

- A megfelelő módszer kiválasztásakor fontos figyelembe venni a környezeti hatásokat és a fenntartható megoldásokat.


5. Költségek:

- A csőgörény és a magasnyomású woma rendszerek közötti költségek és beruházási igények változhatnak a készülék típusától, a méretétől és a hatékonyságától függően. Cégünknél több kaliberű magasnyomású csatornatisztító kölcsönözhető, ez nagyban segíthet a karbantartási költségek csökkentésén, ráadásul tetszőleges hosszban bérelhető tömlő a készülékekhez és számos kialakításában különböző fúvókát is tudunk biztosítani a gépek mellé.


Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai a csatornatisztításban. A megfelelő megközelítés kiválasztása a konkrét igényektől, a csatornák jellemzőitől és más tényezőktől függ. Fontos azonban, hogy mindig figyelembe vegyük a környezeti és fenntarthatósági szempontokat a csatornatisztítás során, és olyan módszereket válasszunk, amelyek hatékonyak és környezetbarátok egyaránt. Nem mellesleg a rosszul megválasztott technológia ismételt tisztítást is eredményezhet ami a ráfordított költségeket és energiát tekintve

bottom of page