top of page

Építőanyag eltávolítására is képes a bérelhető viacolor tisztító?

Homlokzati hőszigetelések, felújítások után nem ritka látvány a lecsöpögött drive-it ragasztók, színezések maradványai. Az erős szennyeződések eltávolítása időigényes folyamat lehet, de a megfelelő eszközök segítségével könnyen megbirkózhatunk velük. A több éves tapasztalatunk alapján kiválasztott viacolor tisztítók hatékonyak de még kíméletesek a felülethez, és segítenek a térkő tisztaságának és újszerűségének megőrzésében.


viacolor tisztító

A ragasztók felszedése nem könnyű feladat hiszen a viacolor felülete szivacsos porózus jellege miatt erősen belekapaszkodik a nem kívánatos építőanyag a beton felületbe. Ráadásul hasonló cementes kötésű anyagról van szó mint a térkő, így a vegyszeres megoldások sem igazán hatásosak. Mechanikus eszközökkel szinte lehetetlen a tisztítás, sokan ezzel próbálják meg felszedni ezeket a szennyeződéseket. De tapasztalataink alapján nem lehetetlen kihívás az építőanyagok felszedése. Nézzük meg milyen eszköz az ami a megoldást jelenti.


Cégünk körülbelül 5 éve ad ki eszközöket amik a térkőről képesek felszedni az építőanyagot.

Létezik ipari áramos és mobil benzines magasnyomású mosó a kínálatunkban ami erre alkalmas. Sőt fényképes megkeresésre pontos eszköz javaslatot tudunk adni amik 80-95%-os hatékonysággal megbirkóznak az erős szennyeződésekkel. Ide nem elég a házi hobbi eszközök teljesítménye - ipari megoldásokra van szükség. Egy hobbi gépnek 5x-6x kisebb az üzemi teljesítménye ezekhez a viacolor tisztító gépekhez képest. Tapasztalataink alapján a magasnyomású mosó az ami erre a célra a legjobban megfelel, nehéz elképzelni de egy szint felett erősebb jóval mint a drótkefe és nagyobb taszító ereje van mint a kalapácsnak. Az erős vízsugár a pórusokba hatolva feszítő erőt generál, hiszen nagy sebességgel és megfelelő tömeggel rendelkezik hogy erőt fejtsen ki.



Igaziból két féle megoldásunk van az építőanyag eltávolításra, az egyik a tisztán vizes nagy erejű magasnyomású mosó, a másik a vizes homokszórás. A két megoldás között annyi a különbség hogy az erős vízsugarat mint egy erős romboló erőt képzeljünk el, a vizes homokszórás pedig csiszoló jelleggel lekoptatja a felső réteget. A homokszórás nyilván költségesebb eljárás viszont finomabban dolgozik és kevésbé sérül a viacolor felülete. A színezett beton térburkolat felső rétegeit a homokszórás eltávolíthatja így foltos lehet a végeredmény. Viszont a mechanikus viacolor tisztító megoldásokhoz képest nem változtatja meg a beton kinézetét nem lesz simább, fényesebb pld.


A megfelelően megválasztott viacolor tisztítón van a hangsúly

kb 800 bar nyomással már vasbeton elemeket tárnak fel a kötés ellenőrzésének céljából, tehát mondhatni nem lehet elszállni az üzemi nyomással. Ráadásul a ragasztó majdnem hasonló erősségű a térkőhöz, ehhez kell optimálisan megválasztani az üzemi nyomásunkat. A magasnyomású mosóknak két értéke van ami a tisztítási erőt adja - az üzemi nyomáson túl a szállított víz értéke percenként. Ez a két adat fontos a megfelelően megválasztott viacolor tisztításhoz. Több éves tapasztalat alapján választjuk meg a megfelelő tipusú gépet az igényeknek megfelelően.


Milyen építőanyagokkal találkoztunk melyet nagyrészt sikerrel szedtünk fel?

EPS ragasztó, a homlokzati színező anyagok (műgyantás, epoxi alapú), medence szigetelés során használt ragasztó, gyakorlatilag bármilyen festék, cementfátyol ami a térkövön megjelent, penetron eltávolítás - medence beton faláról.


A folyamat során vigyázni kell a környező elemekre - pld házfal, drive-it szigetelés épségére, mivel ezek az eszközök pillanatok alatt kárt tudnak okozni ha nem takarjuk valami kemény anyaggal ki őket. Ilyen célra például osb lapot szoktunk javasolni használatra. A vizes homokszórást és a vizes tisztítást általában ugyanazzal a géppel el tudjuk végezni. A folyamat végén ugyanezzel a géppel össze is tudunk takarítani, lemosni a felverődött szennyeződéseket.


Ha ilyen problémákkal küzd, kérje segítségünket és hívja kollegánkat az elérhetőségeinken, hogy leegyeztessék a bérlés részleteit vagy tekintse meg viacolor tisztító kínálatunkat.

bottom of page