Ha szükségét érzi egy alapos szőnyegtisztításnak, a legjobb helyen jár hogy a legalaposabb, a legolcsóbb és a legkönnyebb megoldással tisztítsa meg szőnyegét. Nálunk professzionális megoldásokat talál, melyekkel időt, energiát spórol, a technológiákon túl pedig szakértelmünk a garancia a kiváló eredményre. 

Ha szőnyegtisztítógépre gondolunk általában a szakmai nevén extrakciós vagy más néven vizes takarítógépet értjük. Ez a technológia vegyszeres vízzel átmossa a szőnyegeket. Érdemes más szőnyegtisztítási technológiát is fontolóra venni hogy számunkra a legmegfelelőbb tisztítóhatást érjük el, hiszen még a háztartásoknak is egyszerűen használható, intenzív kefés takarítógépet tudunk alternatív megoldásként javasolni. Cikkünk a megfelelő takarítógép kiválasztásában szeretne segítséget adni, felsorolva az általunk kölcsönözhető takarítógépek funkcióit, hatásmehanizmusát, előnyeit.

A szőnyegtisztítás alapossága mellett fontos paraméter a felhasználás során hogy mennyire marad vizes a szőnyeg vagy kárpit, (milyen gyorsan szárad meg) történik-e mechanikai súrolás (kefés súrolás mellyel alaposan a szőnyeg mélyéről is felszedjuk a szennyeződést, illetve tapasztalataink szerint a kefés gépek használatával sokkal gyorsabban elérhető ugyanaz az alaposság mint a kefe nélküli társaik esetében), illetve érdemes átgondolni milyen egyéb felület tisztítható a takarítógéppel - mennyire praktikus (kárpit vagy fuga tisztításra is használható...).

szonyegtisztitogep-kolcsonzes-3-takaraitogep.jpg
szonyegtisztitogep-kolcsonzes-budapest-800-tmb.jpg

Hagyományos vizes takarítógép - Extrakciós szőnyegtisztítás

A takarítógépnek van egy vegyszeres tartálya és egy koszos vizes tartálya. A takarítógép egy pumpa segítségével felszívja a vegyszeres vizet kijuttatja a felületre, a vizes porszívó felszívó rész közel van a pumpa permetező részéhez így viszonylag gyorsan fel is szívja a koszos vegyszeres vizet. Egyszerűen használható takarítógép, a szőnyegtisztítás mellett kárpit tisztításra is tudjuk használni. A kínálatunkban szereplő TMB Extract P25 -ös tipus a vegyszeres foltisztítás mellett száraz porszívózásra is használható mely azért fontos mivel szárazon a lazább vagy mélyen fekvő szennyeződést könnyebben tudjuk eltávolítani mint a nedves felületen keresztül. 

Kínálatunkban még 2 erősebb gép érhető el melyeknek erősebb a vízpermet nyomása (akár 11 bar-os is létezik) illetve erősebb a szívó hatása (akár 300 mbar is lehetséges, vagy 2 motoros típus). Az erősebb gépek gyorsabb, intenzívebb, mélyebb tisztítást eredményeznek (pld Cleanfix TW 1450) így szárazabb felületet hagynak maguk után, nagyobb tartállyal is rendelkeznek (akár 50 literes) így nagyobb területen kevesebbszer kell velük megállni.

Hengerkefés, vizes takarítógép

Ezek a takarítógépek a vegyszeres vizet kijuttatják a felületre (akár gravitációsan, vagy beépített pumpával permetezve) és begyüjtik a szennyeződést egy szennyvizes tartályba. Közben kefék dolgozzák át mélyen a szőnyeg szálait. A kefés súrolás erősebb tisztítóhatást eredményez hiszen mechanikus súrolás is történik, így nem csak a felhasznált vegyszeren múlik a tisztítóhatás (a szennyeződés leválasztás felgyorsul). A hengerkefés szőnyegtisztítógépek a szőnyeg mélyéről szedik fel a szennyeződéseket, a takarítógépeknek megfelelő súlya van, ezzel érik el a megfelelő kefe nyomást és nem utolsó sorban súroló hatást. Ez mellett a Rotowash tipusú takarítógépeink jóval kevesebb vegyszeres vizzel dolgoznak így könnyen beláthatjuk hogy hamarabb száraz felületet kapunk a használatukkal, illetve a szennyeződést azonnal vissza is szedik a gravitáció nem "húzza" a szőnyeg mélyére a koszos vizet.

(a túl sok visszamaradó koszos víz okozza többnyire azokat a foltokat amik pár nap múlva a szőnyeg száradásakor kör alakú foltokban jelennek meg - gondoljunk például a beázásokra). A kefés szőnyegtisztítógépek között van olyan amivel lehet kárpitot is tisztítani, de létezik olyan is amivel parkettát vagy járólapot és fugáját lehet tisztítani erősebb kefével (Rotowash). A Rotowash tipusú takarítógépeink mellett kifejezetten nagy felületek takarításához tervezett hengerkefés gépünk a Karcher Prex 300 amelyben beépített vizes porszívó is található nagy tartállyal (40l).

lux-rotowash-szonyegtisztito-gep-takaritogep-4.jpg
goztisztito-berles-budapest-1000.jpg

Szőnyegtisztítás gőzzel, gőzporszívóval

A gőz tisztító erejét nem kell bemutatni senkinek, főleg a zsíros olajos szennyeződésekre használható eredményesen. A tisztító hatása mellett alkalmas fertőtlenítésre és higenizálásra is. A kárpitok és szőnyegek mélyén megbújó apró poratkák egyik leghatásosabb ellenszere. De a házi poratkák mellett a rüh atka, a bolha és az ágyi poloska írtásra is használható eredményesebbé téve a vegyszeres vagy gázos írtást, mivel például olyan résekbe hatol be a forró gőz ahova például az ágyi poloska előszeretettel bújik meg (például az ágykeret rései). A kínálatunkban szereplő gőztisztító (DS7) a gőzfejlesztő kazán mellett egy vizes porszívó résszel is rendelkezik így hasonlóan működik mint egy vizes takarítógép csak nem vegyszeres vízzel hanem a gőz erejével tisztít. 

Száraz szőnyegtisztítás

A száraz szőnyegtisztítás is hengerkefés takarítógéppel történik (kínálatunkban a Carpet Cleaner szőnyegtisztítógép), egy kompromisszummentes technológián alapul. A vizes takarításhoz képest nagyságrenddel kevesebb nedvesség felhasználásával végezzük. A lényege hogy amikor feloldottuk a szennyeződést a szőnyegben a felhasznált nedvszívó tisztítószer egyből ott van és magába zárja a szennyeződéseket és a felhasznált nedvességet. A tisztítás végén szinte száraz felületet kapunk amit így nem tudnak ismét gyorsan öszekoszolni amíg vizes, és sok esetben nincs idő arra hogy a vizes tisztítás megszáradására várjunk. Sok padlószőnyeg gyártó ezt a technológiát javasolja (Pld. modul padlószőnyegeknél ) hiszen a túlzásba vitt vegyszeres vizes tisztítás akár tönkre is teheti a padlószőnyeget (zsugorodik, nyúlik a szőnyeg, dohosodik, penészesedik stb...). A padlószőnyegek élettartamát ezzel a technológiával lehet a legjobban kitolni, megnövelni. 

padloszonyeg-tisztitas-800.jpg

Vegyszeres habos szőnyegtisztítás (nem ugyanaz a száraz habos szőnyegtisztítással)

Itt a vegyszeres folyadékból egy kompresszor segítségével vegyszeres sűrű habot készítünk, ez a vegyszeres hab a tisztító hatását pontosan ott fejti ki ahol szükséges a szőnyeg felső rétegeiben. Kárpitok tisztításánál egy kézi kefés fejjel dörzsöljük a szövet mélyebb rétegeibe a habot, szőnyegeknél kefés géppel tudjuk bedolgozni a szövet szálai közé ha szükséges. Hagyunk egy kis behatási időt (pár perc) és kiszívjuk a feloldott szennyeződést.

Mivel a gravitáció nem húzta a szőnyeg mélyére a nedvességet sokkal gyorsabban megszárad a szőnyeg vagy a kárpit. A behatási idő alatt a vegyszeres nedvesség ott hat ahol maga a látható szennyeződés található. A kínálatunkban szereplő Santoemma takarítógépet ráadásul 2 kezelő is használhatja egyszerre függetlenül, így buszok, hajók stb. járművek tisztítása lényegesen felgyorsítható.

vegyszer-habos-szonyeg-es-karpittisztitas-2.jpg
taski-szaraz-habos-szonyeg-takaritas.jpg

Szárazhabos szőnyegtisztítás - Habgenerátoros

Kínálatunkban nem a belépőszintű habgenerátoros egytárcsás modellt kínáljuk hanem mindjárt a Taski legfejlettebb szárazhabos megoldását a Swift 35-t ami 2 db ellentétesen forgó hengerkefével dörzsöli a szőnyeg legmélyére a száradó habot mindezt 2x akkora tartállyal teszi mint a habgenerátoros egytárcsás modellek. A technológia során a megfelelő tisztítószert a szőnyeg mélyére keféljük és hagyjuk beleszáradni. A vegyszer fellazítja, felbontja a szennyeződést finom porrá. Amit száradás után kiporszívózunk a szőnyegből.

 

Előnye hogy rövid időn belül száraz felületet kapunk nem kell várni szőnyeg száradására. A kefés súrolás intenzív mélyen átmozgatja a szőnyeg szálait. A gyártó hasonlóan eredményesen mutatja be ezt a technológiát mint a hagyományos extrakciós vizes átmosás (csak hát ott vizes marad a szőnyeg - ez néha elég sok problémát okoz késöbb). Jelenleg ez is egy nagyon elterjedt technológia a takarítócégek körében.

Egytárcsás súrológép samponozó kefével + vízszívó vagy szőnyegtisztítógép

A lényege hogy a hagyományos vizes takarítógép átmosását megelőzi egy vegyszeres kefés szenny fellazítás. Józan paraszti ésszel ha belegondolunk, ha valamit kefével súrolok az jóval eredményesebben lesz tiszta, mintha csak permetezem rá a vegyszert és szívom ki a koszos vizet. Egy megfelelő erősségű (általában puhább samponozó kefével) megsúroljuk a szőnyeget és közben időt hagyunk a vegyszer behatásának. Valaki csak vízszívóval szívja ki a feloldott szennyeződést, de a saját tapasztalatunk alapján érdemesebb szőnyegtisztítógéppel tiszta vizzel átmosni a felületet és kiszivni a koszos vizet a szőnyegből.

Többnyire azzal szokták ezt a technológiát elrontani hogy túl sok idő telik el a kiszívás és a samponozás között, és túl sok koszos víz marad a szőnyeg aljában és csodálkoznak hogy 2 nap múlva a száradás után szabálytalan kör alakú foltok jelennek meg a szőnyegen ott is ahol korábban nem volt probléma. A tiszta vizes átmosással ezt el lehet kerülni.

egytarcsas-szonyegtisztitas-kefevel-2.jpg
szonyegtisztitas-gozzel-extrakcios.jpg

Truck mounted carpet cleaning - 80-120 fokos melegvizes szupernagynyomású extrakciós technológia

Cégünk rendelkezik ehhez az amerikai tipusú szőnyegtisztítási technológia minden elemével és magát a technológiát ki is tudjuk adni bérbe. A lényege hogy egy teherautóra pakolt összetett rendszert (ipari melegvízes mosó + végtelenített szennyvíz elszívással rendelkező ipari porszívó) hosszú kábeleken bevezetünk az épületbe és a keletkezett szennyvizet úgyanígy folyamatosan el is tudjuk szívni. Hasonló módon működik mint a hagyományos extrakciós szőnyegtisztítás csak itt legalább 80 fokos vizzel dolgozunk és 10x nagyobb pumpa nyomással. A 80 fokos vizet diesel fűtésű átfolyós vízmelegítő állítja elő (nálunk egy Hot Box), ez legalább 20 KW-os.

Itt látszik is hogy miért Truck Mounted a rendszer (teherautóra szerelt) hiszen egy diesel olaj égetésű kazánt nem tudunk bevinni az irodába (a keletkező égéstermék miatt és a súlya sem csekély). Nyomás alatt a vizet 100 fok fölé is lehet vinni így gyakran gőztisztításnak is hívják ezt a megoldást, de gyakorlatilag meleg vízzel mossuk át a szőnyeget. Egy háziasszonynak nem kell részletezni hogy mitől jobb ha meleg vizzel mosunk mintha hideggel. A 80 fokos víz ami nagy tömegben állítodik elő e rendszer által, gyakorlatilag szinte vegyszer nélkül is csodákra képes. Gyorsabban is szárad a felület, a magas hőmérséklet miatt. A szennyvíz szivattyús vízszívó nélkülözhetettlen, hiszen nagy mennyiségben keletkezik rövid időn belül szennyvíz amit el kell tudni vezetni. 

230 voltos készülékek sajnos ezt ez energiát nem tudják előállítani, hiszen a konektorban korlátozott a teljesítmény felvétel és ezt a kis tellyesítményt kell beosztani a porszívó és a melegvíz előállítása között. Ezt a technológiát ki szokták egésziteni kémiai behatással ami során egy lúgos szennyoldást (prespray - előáztatás) és egy savas semlegesítés során széndioxid keletkezik ami segíti a szennyeződések fellazítását. Az állatulnk használt 90 KW-os Hot box ipari méretekben állítja elő a melegvizet ez azt jelenti hogy simán kifűti az összes közbenső elemet, pld 100m kábel hőveszteségét és valóban 80 fokos víz fog folyni a szőnyegtisztító fejből nagy nyomással. A rendszer hátránya hogy nem mindenhol használható, a hosszú kábelezés miatt.